SOCIAL MEDIA

maanantai 12. lokakuuta 2020

DIY - VIRKATTU KORI

fullsizeoutput_1e14 PA120004

Miulta monesti kysellään ohjeita neuleistani sekä muista käsitöistäni. Olen kumminkin ehkä maailman laiskin kirjoittamaan ohjeita, varsinkaan jos on yhtään isompi/monivaiheisempi työ kyseessä. Olen nimittäin sellainen, että tykkään vaan tehdä, enkä niinkään kirjoitella vaiheita muistiin. Nyt kumminkin ajattelin jakaa uusimman työni lisäksi myös ohjeet. Tämä oli tarpeeksi simppeli, jotta sain ohjetta kirjoiteltua. Muutenkin hauska yhden illan projekti tehdä, joten suosittelen testaamaan jos kiinnostaa.

Kyseessä siis virkattu pyöreä kori, joita tein jo kaksi eri kokoista. Miulla jäi jonkin verran ontelokudetta yli mattoprojektista (täällä) ja mietin jonkin aikaa, että mitä keksisin siitä. Idea lähti oikeastaan kehittymään siitä, kun yöllä vessassa käydessä kompastelin aina Elmon leluihin ja luihin. Mietin, että Elmolla pitäisi olla oma lelukori, mihin voisi aina kerätä lelut ja luut pyörimästä pitkin lattioita. Kori pitäisi kumminkin olla koiranpentu-ystävällinen, ei mikään muovinen tai mikään, mikä voisi olla millään tavalla vaarallinen jos pentu vaikka saisi hajotettua sitä. Keksin, että voisin virkata yli jääneistä ontelokuteista korin. Se ei ainakaan olisi mitenkään vaarallinen, vaan oikeastaan täydellinen pienelle pennulle.

PA120003 PA120005 PA120014

Näin virkkaat itsellesi korin:

Tarvitset ainoastaan ontelokudetta, matonkudetta tai jotain muuta vastaavaa sekä virkkuukoukun (miulla oli kokoa 8). 

Ensin virkataan pohja. Aloita virkkaamalla 4 ketjusilmukkaa ja yhdistä ne renkaaksi tekemällä piilosilmukan ensimmäiseen ketjusilmukkaan. Nyt virkkaa renkaaseen 8 kiinteää silmukkaa ja yhdistä taas kerroksen alkuun piilosilmukalla. Sen jälkeen virkkaa jokaiseen kiinteään silmukkaan 2 kiinteää silmukkaa (yhteensä 16 silmukkaa). Seuraavalla kierroksella virkataan *1 kiinteä silmukka ja seuraavaan silmukkaan 2 kiinteää silmukkaa*. Toistetaan *-* kierroksen loppuun (yhteensä 24 silmukkaa). Seuraavalla kierroksella taas *2 kiinteää silmukkaa ja kolmanteen silmukkaan 2 silmukkaa (tuplat)* ja taas toistaan *-* kierroksen loppuun. Ideana on siis jatkaa samaan tapaa niin kauan, kunnes pohja on halutun kokoinen. Eli kierrokset jatkuisi tästä *3 kiinteää silmukkaa ja neljänteen tuplat*, *4 kiinteää silmukkaa ja viidenteen tuplat* jne. 

Kun pohja on sopivan kokoinen työ käännetään ympäri niin, että nurja puoli on ylöspäin. Näin oikea puoli jää korin ulkopuolelle. Nyt virkataan jokaiseen silmukkaan 1 kiinteä silmukka. Näin alkaa korin reuna nousemaan. Reunan virkkaaminen on niinkin simppeliä, että joka kierroksella virkataan jokaiseen silmukkaan 1 kiinteä silmukka. Tätä jatketaan niin pitkää, että reuna on halutun korkuinen. (Ekstravinkki: reunasta saa myös aika nätin, kun virkkaa haluttua korkeamman ja kääntää valmiin reunan muutaman sentin kaksinkerroin.) Kun reuna on tarpeeksi korkea voi työn päättää tai halutessaan "huolitella" reunan. Jos haluaa huolitellumman reunan (esim. kuvissa olevissa koreissa) virkkaa vain jokaiseen kiinteään silmukkaan piilosilmukan.

Lopuksi lanka vedetään silmukan läpi ja päätellään. Ja tadaa, kori on valmis!

PA120001 PA120006

Näitä on kyllä niin kiva tehdä. Lisää särmää näihin saisi tekemällä esimerkiksi raitoja eri värisillä kuteilla. Elmo myös tykkäsi aika paljon hänen omasta lelukoristaan. Kori itsessään tuntui olevan kiva lelu ja painikumppani hänelle. Näiden kuvien ottamisen jälkeen meni puolituntia, kun löysin korin täynnä veriläikkiä. Elmolla vaihtuu tällä hetkellä maitohampaat kovaa vauhtia ja yksi olikin irronnut hänen leikkiessä korin kanssa, minkä seurauksena kori oli ottanut hiukan osumaa ikenistä. Se hyvä puoli näissä koreissa on moniin muihin verrattuna, että nämä voikin vaan heittää pesukoneeseen ja kori on taas kuin uusi. Ei huono siis!

Jos tulee mitään kysyttävää ohjeesta, niin jättäkää kommenttia. Neuvon kyllä mielelläni! Muuten, työniloa ja mukavaa uutta viikkoa! <3

4 kommenttia :