SOCIAL MEDIA

tiistai 9. heinäkuuta 2019

LUONNONMATERIAALIT & TEKOKUIDUT - MISTÄ ON KESÄN LEMPIHAALARI TEHTY?


Rakastan luonnonmateriaaleja vaatteissa. Luonnonmateriaaleissa on paljon hyviä ominaisuuksia, jotka tekevät niistä hengittäviä sekä mukavan tuntuisia iholla. Täytyy kumminkin muistaa, että luonnonkuitu ei aina tarkoita kestävää ja laadukasta. Monesti törmää väärään luuloon siitä, että jos jokin on valmistettu 100% jostain luonnonkuidusta (esim. villa tai puuvilla), niin sen on pakko olla todella laadukas ja kestävä. Tämä ei kumminkaan pidä välttämättä paikkaansa.

Usein luonnonkuituihin sekotetaan myös tekokuituja, jotta materiaalista saataisiin mahdollisimman hyvä ja kestävä. Esimerkiksi pellava, jota löytyy tästäkin ihanasta kesähaalarista, on materiaalina hyvin hengittävää ja lujaa. Se on kumminkin helposti rypistyvää  eikä oikeastaan kestä hankausta. Kun materiaali ei kumminkaan ole 100% pellavaa, niin pääsee pellavan hyvät ominaisuudet esiin ja esimerkiksi rypistyvyyttä saadaan vähennettyä. Samoin myös kun villaan sekoitetaan vaikka polyesteria, niin villan hyvät ominaisuudet tulee esiin, mutta siitä tulee myös kestävämpää. Ei siis aina kannata automaattisesti olettaa tekokuitujen tai sekoitekankaiden olevan huono asia, sillä näin ei ole. Materiaalivalinnat kannattaa aina miettiä vaatteen käyttötarkoituksen mukaan ja sen, kuinka kauan haluaa niiden säilyvän hyvänä.


Pellava onkin materiaalina aivan täydellinen valinta kesävaatteisiin. Oma yksi tämän kesän lempparivaatteistani onkin ollut tämä ihana pellavasekoite haalari. Tämä on niin supermukava päällä ja hengittää myös ihanasti. Kesällä olen myös tietyllä tapaa "laiska pukeutuja", sillä suosin haalareita ja mekkoja. Aamuisin ei jaksa käyttää aikaa vaatteiden pähkäilyyn vaan kaikista helpointa on vaan vetäistä haalari tai kesämekko päälle ja koko asu onkin jo käytännössä kasassa. Tosin täytyy myöntää että olen kesäisin muutenkin super mukavuuden haluinen. Mukavien vaatteiden lisäksi en jaksa meikata lähes koskaan tai laittaa hiuksiani. Tämänkin kesän kerrat kun olen meikannut on luultavasti laskettavissa kahden käden sormilla. Mutta just hyvä, antaa ihon ja hiustenkin lomailla!


haalari / Only
sandaalit / Blue On Blue
rannekello / Marc by Marc Jacobs

Mitäs te tykkäätte tästä kesäasusta? Olisi myös hauska kuulla, että kiinnitättekö te vaatteiden materiaaleihin huomiota tai vaikuttaako se teidän ostopäätökseen? Itse opiskelujeni myötä olen alkanut kiinnittää hurjasti huomiota siihen, mistä materiaalista vaatteet on valmistettu. Haluan vaatteideni olevan mahdollisimman kestäviä, käyttötarkoitukseensa sopivia sekä mahdollisesti vielä ekologisia. Materiaaliasiat osaavat kumminkin olla aika kinkkisiä ja välillä niitä mahdollisimman hyviä valintoja on hankala tehdä. Itse kumminkin näen asian niin, että mitä kestävämpi vaate on, sitä ekologisempi se on.

Ihanaa iltaa teille, palaillaan taas! <3

2 kommenttia :

 1. Tosi kiva kesäasu! Haalari on todella kaunis :) Samoin koko postaus oli todella hyödyllinen ja mielenkiintoinen! Kiitos sain hyviä vinkkejä. :) sitä jäin vielä miettii nään, että millaisessa suhteessa luonnonkuituja ja keinokuituja kannattaisi olla? Että mitä sieltä pesulapusta tulisi bongailla? :D

  https://nouw.com/jennahola

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon Jenna! :) Kiva kuulla että postauksesta oli hyötyä! Siitä missä määrin sekoitekankaissa on kannattaa olla luonnonkuituja ja tekokuituja, on vaikea antaa yksiselitteistä vastausta. Riippuu aina niin paljon vaatteesta ja sen käyttötarkoituksesta. Itse suosin materiaaleissa sellaisia sekoitteita, joissa on aina luonnonkuitua enemmän kuin tekokuituja. Esimerkiksi villaneule, jossa on enemmän villaa, kuin esimerkiksi akryylia luultavasti pysyy laadukkaampana paljon pidempään, kuin neule, jossa "päämateriaalina" on jokin tekokuitu.

   Ja jos haluaa vielä miettiä asiaa kierrätyksen kannalta niin silloin 95% materiaalista kun on yhtä tiettyä materiaalia, niin vaate voidaan vielä kierrättää täysin. Eli tällöin maksimissaan 5% voi vaan olla eri materiaalia. Esimerkiksi farkut joissa on 98% puuvillaa ja 2% elastaania ovat vielä kierrätettävissä.

   Vähän ehkä sekava vastaus, mutta toivottavasti sait selityksestä kiinni... :D

   Poista