SOCIAL MEDIA

sunnuntai 18. marraskuuta 2018

KUUKAUDEN SHOPPAILULAKKO - MITÄ OPIN?


Tämä paljastus ei varmaan tule kenellekään yllätyksenä, mutta rakastan muotia ja vaatteita. Välillä ehkä vähän liikaakin ja saatan ehkä joskus ihan vähän innostua shoppailemaan. Sen takia löimmekin poikaystäväni kanssa vetoa siitä, että en pystyisi olemaan kuukautta shoppailematta ja hän hakematta noutoruokaa, joka taas on hänen heikkoutensa. Voin kertoa, että en oikeasti muista, milloin olisin ollut kokonaisen kuukauden ostamatta itselleni vaatteita, koruja, kosmetiikkaa tai sisustusjuttuja. No, mutta nyt olen ollut. Ja yllätyksekseni selvisin siitä erittäin kivuttomasti. 
Kuukausi ostoslakossa sai kumminkin taas miettimään omia kulutustottumuksia ja sitä, miksi shoppailen. Faktahan on se, että en tarvitse vaatteita yhtään enempää, ainakaan tällä hetkellä. Kumminkin vaatteet ja muoti on minulle intohimon asia, niin sitä on hiukan vaikea ehkä selittää. Laittaudun ja pukeudun kivasti koska haluan. Tykkään jakaa asujani täällä blogissa. Kumminkin aloin taas pohtimaan sitä, että kuinka voisin yhdistää nämä kaikki asiat siten, että kulutukseni olisi mahdollisimman viisasta?

Shoppailen paljon kirppareilla ja se onkin mielestäni superhauskaa. Kirppiksillä on aina oma fiiliksensä ja kun sieltä tekee löydön, niin sitä osaa arvostaa paljon enemmän, kuin ketjuliikkeistä löydettyä vaatetta. Kirppiksillä on myös se hyvä puoli, että siellä on yleensä helppo huomata, onko joku vaate laadukas vaiko ei, sillä jos vaate on kestänyt jonkun muun käyttöä, tulee se myös luultavasti kestämään sinun käyttöä. Huonolaatuiset vaatteet on helppo kiertää kirppiksillä kaukaa, sillä niiden huonoa kuntoa ei voi olla huomaamatta. 
Muutenkin olen viime vuosina huomannut sen, että laatuun kannattaa oikeasti panostaa. Varsinkin vaatteissa, joiden haluaa kestävän pitkää, niin ei kannata ostaa vaan halvinta ketjuliikevaatetta. Esimerkiksi takkien, kenkien, laukkujen kanssa kannattaa oikeasti panostaa laatuun. Kunnon aikaa kestävät materiaalit sekä klassiset mallit pysyvät vuosia vaatekaapissa ja lopulta se pari sataa ei enää tunnukaan paljolta, kun ei tarvitse joka vuosi olla ostamassa esimerkiksi uutta villakangastakkia. Neuleet ovat myös toinen, joista kannattaa kurkata materiaalit, sillä laadukas villaneule voi olla elinikäinen. Laatuasiatkaan eivät ole kumminkaan suoraan verrannollisia hintaan. Materiaalit, valmistusmaa ja monet muut asiat vaikuttavat kestävyyteen. Harmillista, mutta totta, niin nykypäivänä voi olla hyvinkin vaikea erottaa laadukkaat tuotteet huonoista.

Kumminkin kuukauden shoppailulakon jälkeen tulin siihen tulokseen, että aion taas hiukan parantaa kulutustottumuksia. Koitan vähentää ketjuliikkeistä shoppailua ja keskittyä mielummin niihin ajattomampiin ja laadukkaampiin hankintoihin. Koitan myös lopettaa impulsiiviset ostokset ja oikeasti harkita sitä, että tarvitsenko juuri kyseistä vaatetta ja onko sille oikeasti käyttöä. Kirpputoreja ja laadukkaita hankintoja tekemällä voi myös nimittäin säästää rahaa. Näissä asioissa on kumminkin aina petrattavaa itse kullakin, niin on todella tärkeää välillä pysähtyä miettimään omia kulutustottumuksia. En siis voi kun suositella välillä pitämään niitä shoppailulakkoja. Olisikin kiva kuulla, että millaisia kulutustottumuksia teillä on ja millaisia muutoksia olette niihin tehneet? 

Lähetä kommentti