SOCIAL MEDIA

perjantai 21. heinäkuuta 2017

DIY - VANHOISTA FARKUISTA TRENDIKKÄÄKSI HAMEEKSI


Miulla on ollut jo pidemmän aikaa ostoslistalla farkkuhame, joka olisi korkeavyötäröinen, sinisen farkun värinen, sopivan pituinen sekä hapsureunainen. Voitte siis kuvitella, ettei ollut mikään helpoin homma löytää kriteereihin sopivaa hametta. Kaikki olivat joko liian lyhyitä, pitkiä tai matalavyötäröisiä. Yksi ilta sitten sain idean, että miksi en itse tekisi hametta. Saisinpahan juuri sellaisen, kuin haluaisin. Muistin myös, että minullahan lojuivat eräät korkeavyötäröiset farkut kaapissa, joita en ollut aikoihin enää käyttänyt, sillä ne olivat kulahtaneet polvista todella rumasti, eikä niiden lahkeet oikein istuneet kunnolla. Päätinkin tarttua tuumasta toimeen ja testata, josko voisin luoda noille farkuille vielä uuden elämän, enne kuin heittäisin ne pois. Rakastan luoda vanhasta uutta, sillä se on paljon ympäristöystävällisempää. Lopputuloksesta tulikin juuri sellainen, kuin halusinkin, joten ajattelin jakaa ohjeet teidän kanssanne, jos vaikka joku muukin innostuisi antamaan vanhoille farkuilleen uuden elämän.


Tarvitset ainoastaan yhdet vanhat farkut. Jos haluat korkeavyötäröisen hameen, valitse korkeavyötäröiset farkut. Farkkujen lisäksi tarvitset myös hyvät kangassakset, ompelukoneen ja -tarvikkeet, nuppineuloja sekä mittanauhan.


1. Ensimmäiseksi leikkaa farkuista lahkeet. Kannattaa leikata mielummin hameen mitasta hiukan reilumpi, sillä sitä on helpompi lyhentää, kuin pidentää. Itse leikkasin juuri polvien yläpuolelta farkut poikki.


2. Leikkaa housujen haarasaumat auki. Saumat kannattaa avata etupuolelta ihan vetoketjuun asti ja toiselta puolelta suunnilleen saman verran.


3. Sovita hametta ja merkkaa siihen, mihin kohtaan haarus tulee edessä. Niin kuin kuvasta näkee, niin kiinnitin haaruskohdan molemmilla puolilla päällimmäiseksi. Sopiva kohta on hyvä testata päällä, sillä tätä kohtaa siirtämällä, voi saada hameesta leveämmän tai kapeamman. Sopivan kohdan löydyttyä nuppineulaa haaruskohta ja ota ylijääneistä lahkeista farkkupala, jonka nuppineulaat myös "aukkokohtaan", joka jää lahkeiden väliin. 
4. Ompele saumat. Itse ompelin ne kaksi kertaa, jotta ne varmasti kestävät.
5. Sovita hametta ja lyhennä helma sopivan pituiseksi ja halutessasi ompele siihen päärme (itse en ommellut).
+6. Hameen ollessa valmis sen voi koristella mielensä mukaan, jotta siitä tulisi uniikki. Esimerkiksi pitsi, niitit ja erilaiset silitettävät kangasmerkit (jotka ovat tällä hetkellä muuten supertrendikkäitä, jos ette ole sattuneet vielä huomaamaan) toimivat hyvin. Itse kulutin hametta hiukan hiekkapaperin ja metalliharjan avulla. Hapsutin myös helman, sillä halusin hameeseen tietynlaisen rosoisen viban.


Ja tässä vielä kuvat lopputuloksesta. Hameesta tuli juuri sellainen, mistä olin haaveillut. Miksi ostaa siis uutta, kun voi saada samanlaisen myös ekologisesti? Jos siis sieltä ruudun takanta löytyy muitakin, jotka tykkäävät näpertää, niin oikeasti miettikää, pysytyttekö hyödyntämään vanhoja vaatteitanne ja tekemään niistä jotain uutta, ennen kuin heitätte pois. Vanhoista kauniskankaisista vaatteista voi tehdä vaikka meikkipussin tai vanhoista farkuista shortsit tai hameen. Siitä hyötyy niin oma lomppakko kuin maapallokin. Ja onhan se nyt paljon siistimpää kertoa jonkun kysyessä, että kyseinen vaate on omaa luovuuden tuotosta, kuin henkkamaukkaa.


Mitäs te sanotte tästä hameesta? Entä oletteko te refashionin kannattajia?
Ihanaa ja luovaa viikonloppua kaikille! <3

1 kommentti :

  1. Kiitos neuvoista. Näin tein itselleni farkkuhameen 70- luvulla ja nyt teen toisen.

    VastaaPoista